Dísztárgyak

Dísztárgyak 1.

A dísztárgyak első sorban a szem gyönyörködtetésére készültek úgy, hogy közben megmutatják készítőjük magas színvonalú szakmai tudását.

Az első tárlóban a különböző babák, női alakok (a fa Matrjoska baba szalma rátéttel igazi különlegesség; szalmafonó, kalapkötő és kosárfonó lányok; virágárus női figura), falidíszek, szívek, egy csörgő és egy harang kaptak hangsúlyos helyet. A madár egy litván boldogság madara, az esernyő pedig egy esküvői kellék imitáció.

 

Dísztárgyak 2.

A dísztárgyválogatás második tárlója a virágokra, fákra, madarakra helyezi a hangsúlyt, de a tárgyak nem csak méretükben, alakjukban, hanem fonástechnikájukban is nagy változatosságot mutatnak: láthatunk itt svájci csipkefonatú fát, hasított szalmából készült virágokat, kalászos hárfát, kötözött madarat, egész szálas skót bogáncsot is. A tárgyak arra is példát mutatnak, hogy az eleinte csak egy bizonyos országhoz köthető megmunkálási módszerek, idővel hogyan terjednek el, s tanulják meg egymástól a szalmafonó mesterek, s építik be később saját alkotásaikba. A technikák ugyan hasonlók, de mindegyik munka magán viseli készítőjének egyéni látámódját, kézjegyét.