Hírek és események

Különleges szalma és gyékény ékszereket, kalapokat láthat, aki ellátogat a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteménybe (Budapest, Ráday u. 18.) a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület kiállítására, mely március 8-ig látogatható.

Kedves Látogató! Ha olyankor szeretne gyönyörködni a Szalma-Kincs-Tár gyűjtemény különleges szalma tárgyaiban, amikor ki is próbálhatja a szalmafonást, a következő mindenkinek meghírdetett programjainkra várjuk szeretettel: Március 16-án 10-15 óráig évadnyitó élményfonás a tavasz jegyében. Március 28-án Nagycsütörtökön 11-15 óráig húsvéti keresztekkel készülünk az ünnepre. Június 29-én 10-15 óráig Péter-Pál ünnepén aratási díszeket fogunk készíteni. December 7-én 10-15 óráig angyalok szállnak el a múzeum fölött. Ezen felül érdeklődjön a nyári táborunkról és az őszi szálas anyag konferenciánkról (részletek márciusban a honlapon)

Különleges és izgalmas évet zár a Szalma-kincs-Tár, hiszen új helyen, új kiállítással vártuk idén a látogatókat. Köszönjük, akik elismerő szavakkal dícsérték a bemutatott szalma tárgyakat és akik részt vettek rendezvényeinken. Támogassanak bennünket továbbra is, hogy a szalma ne tűnjön el a népi kézművesség és művészet világából. Áldott, békés karácsonyt és örömöt hozó, reményteli új esztendőt kívánunk a Szalma-Kincs-Tár minden barátjának.

Mindig nagy öröm, ha ismeretlenek elismerésüket fejezik ki a múzeumban tett látogatás után: dícsérik a fogadtatást, a hangulatot a bemutatott tárgyak különleges sokféleségét. Ez történt most is. Szeretettel ajánlom figyelmükbe a következő írást és vegyék komolyan az invitálást: jöjjenek el a zengővárkonyi szalma ékszerdobozba! Köszönjük a kedvcsináló írást! https://utazasielmenyek.hu/utazasi-magazin-hirek/ajanlo/2043-baranya-aranya-i?fbclid=IwAR01B4XSd-HeuqbyhPE1-k1WUQ_WIB7DVvEdoezo9t0_WQgHP6kCIF0VYuU

A 37. Mesterségek Ünnepének egyik legnagyobb közönséget vonzó eseménye a FolkTrend bemutató volt, ahol a Hungarikum pályázat díjnyertes alkotásait (ruhák, divatkiegészítők) mutatták be a Fitos Társulat táncosainak a segítségével. Idén újra szerepet kapott a szalma: hétköznapi és ünnepi alkalmakra is hordható szalmatáskákat láthatott a közönség, nagy sikere volt. (tervező: Tüskés Tünde)

Díjnyertes táskák

A pünkösdi hét végére az ország minden részéből érkeztek a szalma, gyékény, csuhé, sás, káka fonása iránt érdeklődő kézművesek a Pécsvárad-Nagypall-Zengővárkony háromszögben megrendezett “Cicimák” táborba. Pécsváradon kiállítást rendeztünk és előadások hangzottak el az ékszertörténelemről és a pünkösdi néphagyományokról, Nagypallban műhelyfoglalkozásokat szerveztünk, Zengővárkonyban pedig a sárközi népviseletet, a Szalma-Kincs-Tárat csodálhatták meg a résztvevők és tovább folyt az alkotó munka. Sok különleges nyaklánc, karkötő készült, szalmából pedig gyöngyök, fülbevalók. Reméljük, hogy a június végi táborba is lesznek még jelentkezők.

A nagyböjti és a nagyheti készülődés után minden kedves látogatónknak és támogatónknak áldott Húsvétot kívánunk! Kivirradt a tavasz ma húsvét napjára,új életet öltött ismét föl magára. Én is e szent napon örömöt hirdetek,mert Jézus feltámadt! Ezen örvendjetek! Már régen szokása minden kereszténynek:örvendeznie e nap ifjúnak és vénnek. Én is köszöntöm hát ezen szent napunkat,és hozzá frissítem szép leánykájukat. Mert hogy mit akarok, már azt is megmondom,öntözködni jöttem. Szóm nem is cifrázom. Frissítő balzsamos víz is van kezembe,ez hozta húsvétot emlékezetembe. Engemet öntöző Apollónak hívnak,vizemtől a lánykák mint virágok nyílnak. Kérem hát alássan e háznak az urát, engedje megönteni kedves leánykáját.

Szalmafonó hétvége a Szalma-Kincs-Tár-ban június 30. – július 2.   Szeretettel hívunk mindenkit, aki a Szalma-Kincs-Tár nemzetközi szalmatárgy gyűjteményéből merített inspirációk alapján szeretne kipróbálni különleges szalma megmunkálási módokat és elsajátítani ajándéktárgyak készítésének a titkát. Időpont: 2023. június 30. – július 2. Helyszín: Szalma-Kincs-Tár 7720 Zengővárkony, Kossuth L. u. 6. 70/7392522 A hétvégét vezeti: Tüskés Tünde szalmafonó népi iparművész Részvételi díj: 16.000 Ft, mely tartalmazza az oktatást, a szükséges alapanyagokat, eszközhasználatot, múzeumi látogatást idegenvezetéssel és a szombat-vasárnapi ebédet. (Napi 8000 Ft.) Jelentkezni és érdeklődni lehet: tuskestunde@gmail.com, 30/263-1011 Jelentkezési határidő: 2023. június 1. a jelentkezési lap kitöltéséval és 12.000 Ft befizetésével (Parolart Bt. 10300002-20607434-00003285) Szállást a Rozmaring Vendégházban (Zengővárkony, Kossuth L. u. 12. +36 30 441 4998; rozmaringvendeghaz@gmail.com  ill. a környéken egyénileg lehet foglalni. A hétvége minimum 5 fő jelentkezése esetén kerül megrendezésre. (Maximum 12 fő)  

Szent Bálint a 3. században Rómában lett keresztény vértanú. Legendájáról, mely szerint egy pogány fejedelem vak lányát meggyógyította, az Érdy- kódexben olvashatunk. A Szalma-Kincs-Tár  február 14-én szeretne kedveskedni a falu lakóinak egy kis meglepetéssel: a helyi boltban vásárló párok szalmaszívet kapnak, ajándékba, hogy ez is emlékeztesse őket: a szeretet soha nem múlik el.

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK EGY HAGYOMÁNYOS UKRÁN KARÁCSONYFÁVAL (Didukh, Marija Kravchuk munkája)

10/15