Hírek és események

Mindig nagy öröm, ha ismeretlenek elismerésüket fejezik ki a múzeumban tett látogatás után: dícsérik a fogadtatást, a hangulatot a bemutatott tárgyak különleges sokféleségét. Ez történt most is. Szeretettel ajánlom figyelmükbe a következő írást és vegyék komolyan az invitálást: jöjjenek el a zengővárkonyi szalma ékszerdobozba! Köszönjük a kedvcsináló írást! https://utazasielmenyek.hu/utazasi-magazin-hirek/ajanlo/2043-baranya-aranya-i?fbclid=IwAR01B4XSd-HeuqbyhPE1-k1WUQ_WIB7DVvEdoezo9t0_WQgHP6kCIF0VYuU

A 37. Mesterségek Ünnepének egyik legnagyobb közönséget vonzó eseménye a FolkTrend bemutató volt, ahol a Hungarikum pályázat díjnyertes alkotásait (ruhák, divatkiegészítők) mutatták be a Fitos Társulat táncosainak a segítségével. Idén újra szerepet kapott a szalma: hétköznapi és ünnepi alkalmakra is hordható szalmatáskákat láthatott a közönség, nagy sikere volt. (tervező: Tüskés Tünde)

Díjnyertes táskák

A pünkösdi hét végére az ország minden részéből érkeztek a szalma, gyékény, csuhé, sás, káka fonása iránt érdeklődő kézművesek a Pécsvárad-Nagypall-Zengővárkony háromszögben megrendezett “Cicimák” táborba. Pécsváradon kiállítást rendeztünk és előadások hangzottak el az ékszertörténelemről és a pünkösdi néphagyományokról, Nagypallban műhelyfoglalkozásokat szerveztünk, Zengővárkonyban pedig a sárközi népviseletet, a Szalma-Kincs-Tárat csodálhatták meg a résztvevők és tovább folyt az alkotó munka. Sok különleges nyaklánc, karkötő készült, szalmából pedig gyöngyök, fülbevalók. Reméljük, hogy a június végi táborba is lesznek még jelentkezők.

A nagyböjti és a nagyheti készülődés után minden kedves látogatónknak és támogatónknak áldott Húsvétot kívánunk! Kivirradt a tavasz ma húsvét napjára,új életet öltött ismét föl magára. Én is e szent napon örömöt hirdetek,mert Jézus feltámadt! Ezen örvendjetek! Már régen szokása minden kereszténynek:örvendeznie e nap ifjúnak és vénnek. Én is köszöntöm hát ezen szent napunkat,és hozzá frissítem szép leánykájukat. Mert hogy mit akarok, már azt is megmondom,öntözködni jöttem. Szóm nem is cifrázom. Frissítő balzsamos víz is van kezembe,ez hozta húsvétot emlékezetembe. Engemet öntöző Apollónak hívnak,vizemtől a lánykák mint virágok nyílnak. Kérem hát alássan e háznak az urát, engedje megönteni kedves leánykáját.

Szalmafonó hétvége a Szalma-Kincs-Tár-ban június 30. – július 2.   Szeretettel hívunk mindenkit, aki a Szalma-Kincs-Tár nemzetközi szalmatárgy gyűjteményéből merített inspirációk alapján szeretne kipróbálni különleges szalma megmunkálási módokat és elsajátítani ajándéktárgyak készítésének a titkát. Időpont: 2023. június 30. – július 2. Helyszín: Szalma-Kincs-Tár 7720 Zengővárkony, Kossuth L. u. 6. 70/7392522 A hétvégét vezeti: Tüskés Tünde szalmafonó népi iparművész Részvételi díj: 16.000 Ft, mely tartalmazza az oktatást, a szükséges alapanyagokat, eszközhasználatot, múzeumi látogatást idegenvezetéssel és a szombat-vasárnapi ebédet. (Napi 8000 Ft.) Jelentkezni és érdeklődni lehet: tuskestunde@gmail.com, 30/263-1011 Jelentkezési határidő: 2023. június 1. a jelentkezési lap kitöltéséval és 12.000 Ft befizetésével (Parolart Bt. 10300002-20607434-00003285) Szállást a Rozmaring Vendégházban (Zengővárkony, Kossuth L. u. 12. +36 30 441 4998; rozmaringvendeghaz@gmail.com  ill. a környéken egyénileg lehet foglalni. A hétvége minimum 5 fő jelentkezése esetén kerül megrendezésre. (Maximum 12 fő)  

Szent Bálint a 3. században Rómában lett keresztény vértanú. Legendájáról, mely szerint egy pogány fejedelem vak lányát meggyógyította, az Érdy- kódexben olvashatunk. A Szalma-Kincs-Tár  február 14-én szeretne kedveskedni a falu lakóinak egy kis meglepetéssel: a helyi boltban vásárló párok szalmaszívet kapnak, ajándékba, hogy ez is emlékeztesse őket: a szeretet soha nem múlik el.

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK EGY HAGYOMÁNYOS UKRÁN KARÁCSONYFÁVAL (Didukh, Marija Kravchuk munkája)

A 2023-as év Rockenbauer Pál születésének 90. évfordulója lesz. Az emlékév apropóján Zengővárkony Község Önkormányzata és a Hosszúhetényi Turista Egyesület közös szervezésében 5 kelet-mecseki emléktúrán vehetnek részt a természet és a túrázás kedvelői. A túrák érkezési pontja minden esetben Zengővárkony, Rockenbauer Pál sírja. Az első túra alkalmával, mely 2023. január 14-én, Rockenbauer Pál születésnapján lesz. A túrát az eredeti lépésszámláló kerék másával fogja végig járni a csoport. A sírnál tartott megemlékezés után a túrázókat a zengővárkonyiak vendégül látják a Tájház udvarán, ahol zsíros kenyérrel, forralt borral, teával várják a vendégeket. A túrát teljesítők Zengővárkony kiállításait 10% kedvezménnyel tekinthetik meg ezen a napon. Táv:17.5 km Szintemelkedés: 410 m Útvonal: Hosszúhetény-Zengővárkony jelzetlenen, Pécsvárad-Hosszúhetény jelzett úton Nehézségi szint: Közepesen nehéz. FEJLÁMPA SZÜKSÉGES! Az emlékév során további 4 túrára is sor kerül majd: májusban, augusztusban, októberben és novemberben. Pontos dátumok a későbbiekben lesznek elérhetőek.

Szeptember 3-án nagy ünnep lesz Zengővárkonyban: 20 éves a SzalmaKincs-Tár, amely új helyszínen, a Tájházban lesz látható új kiállítással! Egész napos programok, konferencia, szalmakalapban gyertek!

Június 18-19-én sok helybéli asszony segítségével megfürdettük az aratókoszorúkat és a szakajtókat és lekerültek az új helyükre, a Tájházba. Az üres padlás ugyan elszomorított, de bízom a szép új hely lehetőségeiben. Szeptember 3-án fog nyílni az új Szalma-Kincs-Tár.

10/12