GORRES DE COP

GORRES DE COP, CSOMÓZOTT TECHNIKÁVAL KÉSZÜLT GYEREK FEJVÉDŐ KALAP SPANYOLORSZÁGBAN

 

A kalap készítésének eredete ismeretlen, de jó eséllyel feltételezhetjük, hogy az ötlet a 14-15. században divatos „bélelt hurka” névre hallgató bourrelettől kapta, mely egy fölcsavart anyagdarab volt. A washingtoni Nemzeti Galériában láthatunk egy ismeretlen festőtől származó képet 1420-ból, mely egy ilyen bourreletet ábrázol.

A 15. században megváltozott a női fejfedő divat, és a föltekert ruhadarab a gyerekek viseletébe ment át. Első sorban a járni tanuló gyerekeket fejét védték vele az elesésnél. Az első ilyen, speciálisan gyerekeknek készített fejvédő ábrázolást Peter Paul Rubensnél látjuk. (Gyermek bélelt kalapban, 1620.)

Rembrandt rajza egy járni tanuló gyerekeket mutat.

 

A textíl anyagon kívül készültek még hurkakalapok föltekert bőrből, selyemből, és valamikor a 18. században megjelent a szalma is, mint alapanyag. A kalap megőrizte az eredeti hengeres formáját, de készítői egyéni stílusjegyeket, díszítéseket, is beletettek. Mindegyikben azonos a csomózásos technika, amikor viaszolt cérnával, elrejtett helyeken sorról sorra csomózták a kalapot a tetejétől indulva. Franciaországban és Spanyolországban terjedt el leginkább, de Belgiumban is ismerték. Japánban un. Yeddo kalapokat készítettek hasonló módszerrel, de más formában.

Manapság leginkább játék babáknak és szuvenírnek készítik, a méretük a néhány centis miniatűrtől a valós méretig terjed.

 

Forrás: The Straw Shop