Húsvét Mexikóban

Mexikó mélyen katolikus ország, így a keresztény világ legnagyobb ünnepét, a húsvétot, látványos események előzik meg, ill. a húsvétot követő héten is munka- és iskolaszünet van.

A Semana Santa – Nagyhét – Virágvasárnappal kezdődik, amikor pálmás körmeneteket tartanak Jézus dicsőséges jeruzsálemi bevonulásának az emlékére. Ilyenkor mindenhol lehet kapni gyönyörű pálmafonatokat, melyeket megszentelnek, s a szertartás után a hívek hazavisznek és az ajtó fölé tűznek, hogy védje, őrizze a házat és annak lakóit. (A templomban barkához hasonlóan a szentelt pálmát elégetik, s a következő évben, hamvazószerdán, ennek a hamujával jelölik meg a bűnbánó keresztényeket.)

Nagyszerdán un. Júdás égetést tartanak, amikor papírból, szalmából Júdás vagy ördögfigurákat készítenek, s ezeket elégetik, mely a test tűzön keresztül történő megtisztulását jelképezi. Júdás árulását a templomban meggyújtott 15 gyertya elfújásával jelzik.

Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára és a lábmosásra emlékeznek, a mise után kenyeret osztanak a híveknek.

Nagypénteken Jézus kereszthalálát ünneplik passiójátékokkal (szenvedéstörténet) és különböző felvonulásokkal, ahol Jézus és Mária szobrát viszik körbe.

Nagyszombat éjjele csendes családi ünnep, de a vasárnapi feltámadás már zajos, népünnepély.

Leginkább Oaxaca és Puebla környékén készítenek a húsvéthoz kapcsolódó alakokat, jeleneteket és kereszteket szalmából. Ezek a kézműves remekek nagy ügyességet kívánnak és gyűjtők féltve őrzött kincsei.