Karácsonyfadíszek

A mai kor emberének a szalma hallatán leggyakrabban a karácsonyfadíszek jutnak az eszébe. Aranysárga fényével valóban az aranyra emlékezteti a nézőt. Talán ezért is készítenek a világ számos országában, Amerikától Kínáig, szalmából karácsonyfadíszeket, természetesen meghagyva az adott ország karácsonyi motívum hagyományait. Ez azt jelenti, hogy Svédországban kecskét, Németországban csillagot, Mexikóban angyalt, a balti államokban leggyakrabban un. himmelit, Lengyelországban pajakit készítenek.

2021-ben a Szalma-Kincs-Tár nemzetközi karácsonyfadísz készítő pályázatot írt ki, melyre 6 országból (Magyarország, Szerbia, Anglia, Ukrajna, Litvánia, Lettország) 11 alkotótól 134 db pályamunka érkezett. A korábbi gyűjtések mellett első sorban ezeket a pályamunkákat láthatjuk kiállítva.

Himmeli: legegyszerűbben szalma mobilnak lehetne fordítani. A himmeli feltehetően a német Himmel égbolt, mennyország szóból ered, s eredetileg aratás után készítették, mint áldozatot a jó termésért. A himmelit gondosan válogatott szalmaszálakból készítik, általában oktaéder, nyolc oldalú poliéder formában. A földarabolt szalmából, erős cérna segítségével egyszerű geometriai formákat készítenek, majd ezeket fűzik össze bonyolult formákká. Amikor a karácsonyi asztal fölé teszik, a levegő mozgására megtörik rajta a fény és az egész hatalmas kompozíció mozog, forog. Madárral és csillaggal is díszítik. A kisebb méretű himmelik ma már a karácsonyfákat is díszítik.

A kötözött csillagok és angyalok megszámlálhatatlan méretben és változatban készülnek Európa számos országában, alkotóik sokszor fonás tudásuk magas színvonalát is meg akarják mutatni ezeken a miniatűr művészi alkotásokon.