Mesterség és művészet

Mesterség és művészet

Nemzetközi Szalmatárgy Gyűjtemény

 

A magyarországi múzeumok között kultúrtörténeti különlegesség a zengővárkonyi Szalma-Kincs-Tár. A kiállítás 35 országból közel 600 kézműves tárgyat mutat be, Tüskés Tünde több évtizedes gyűjtő és kutató munkájának az eredményét.

A kiállítás tematikus és tájegységi rendszerben, interaktív módon kínál bepillantást a szalmából készíthető tárgyak sokféleségébe, a különböző eljárásokba, melyekkel kultikus, használati és dísztárgyakat készítenek a világ számos gabonatermelő országában. A hagyományos tárgyak mellett a gyűjtemény részét képezik kortárs szalmaművészek alkotásai is. Ezáltal a kiállítás nem csak a kézművesség és a hagyományos népi kultúra iránt érdeklődőknek, de az iparművészet rajongóinak is sok meglepetést tartogat. Az egyes országok néprajzi hagyományainak tárgyi emlékein túl a gyűjtemény különlegessége a fenntartható divat jegyében készített, a természet értékes „melléktermékét” felhasználó divatkiegészítők, ékszerek, fejdíszek.

A magyarországi, erdélyi szalmatárgyakon kívül gazdag anyagot láthatunk Mexikóból, Japánból és Fehéroroszországból is. A volt füstös konyhában szalmakalap varró műhelyt rendeztünk be, a leghátsó padlástérben pedig számos nagy méretű aratókoszorúban gyönyörködhetünk. A téma iránt érdeklődőknek a múzeum sok vizuális kiegészítő anyagot kínál: képeket, filmeket, melyeket az első teremben nézhetnek meg.

A kiállítást rendezte Borbényi M. Éva.