SHIMEKAZARI

SHIMENAWA – Japán szent kötél

 

 

Amíg a nyugati világban sok helyen karácsonyi koszorúk várják a házba, lakásba lépőket, addig Japánban egy csavart szalmakötélből készült díszt az un. shimekazari-t készítenek, mely reményeik szerint szerencsét, boldog új évet hoz, illetve a gonosz szellemek elűzését is várják tőle. Sok féle formában készítik, naranccsal és fenyőággal díszítik és az ajtó fölé helyezik. Shinto szentélyek kapuja fölé un. shimenawa-t tesznek, ez a szent kötél, mely elválasztja a bűnös, rossz világot a tiszta, szent, a jó, a bűntelen világtól. A kötélbe fehér papírcsíkokat tesznek, mely az égből lehulló esőt, mennydörgést és villámlást jelképezi.

A formák változatainak különféle jelentése van, pl. a merőkanál a jó szerencsét, vendégszeretetet jelképezi, és általában olyan házak ajtaja fölé teszik, ahol étellel kapcsolatos tevékenységet folytatnak. A galamb égi üzenetvivő, a béke jelképe, nyugalmat ad a házban lakóknak. A kör formájú shimenawa a tökéletességet, szépséget jelképezi.

A shimenawa és shimekazari készítés mára szinte önálló művészeti ággá fejlődött Japánban, az ikebanához hasonlóan speciális iskolákban tanítják.