Ünnepek – Karácsony

 A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, szalmából készült tárgyak az egész világon, ahol ünneplik a karácsonyt, megtalálhatók. A betlehemi születés jelenet számos változatát készítik Mexikóban, sokszor több tucatnyi szereplővel: állatokkal, pásztorokkal, királyokkal. Az ember nagyságú betlehemek se ritkák. A szalmát sokszor pálmával egészítik ki.

Bár I. Péter orosz cár óta Ukrajnában is állítanak karácsonyfát, eredetileg kalászos búzacsomókból készítették a fát, mely a termékenységet, bőséget, békét, harmóniát jelképezte, valamint a generációk közti összetartást és kapcsolatot. A neve didukh, melynek jelentése az ószlávban ősi lélek, ma inkább „a legidősebbnek fordítják, de sokszor királynak, nagyapának, énekesnek is nevezik. A didukh tulajdonképpen egy életfa, mely biztos lábakon áll és összeköti az alvilágot, a földi világot és a mennyet. Szintenként 7 búzacsomóból készítik, mely mágikus szám jelképezi a hét napjait, hét generációt, a szivárvány hét színét. Kalászos gabonából készül és száraz virággal, színes szalagokkal, fonott szalmavirággal, csillagokkal díszítik és az ünnepi asztalon a fő helyen, vagy a ház un. szent sarkában áll. A didukh nemcsak a generációkat kapcsolja össze békében-szeretetben, hanem a ház lakóit is megvédi a bajtól, betegségtől. Az ortodox karácsonyt megelőzően már decemberben a családfő beviszi a házba áldást kérő imákat mondva. Vízkereszt után a kalászból kimorzsolják a magokat és a vetőmaghoz adják, a szalmát pedig elégetik, hogy a látogató halott lelkek visszatérhessenek a mennyországba. Lvov és Kiev terein hatalmas Didukokat látni, mint a várost őrző-védő talizmánt. Marija Kravchuk kiváló ukrán szalmafonó művész a Szalma-Kincs-Tár 2021-es pályázatára készítette a tárlóban látható didukhot.

Az internet megjelenése előtt a karácsonyhoz szervesen hozzátartozott a karácsonyi jókívánságok küldése képeslapokon. Néhány különlegesen szép lapot mutatunk be, melyek fonatokból és lapított szalmából intarzia és rátét technikával készültek.