Ünnepek

Húsvét

 

A húsvét legismertebb szimbóluma a piros tojás, mely az életnek, az újjászületésnek archaikus jelképe. Amint a tojásból új élet kel, úgy támad föl Krisztus is sírjából az emberek megváltására. A tojás díszítésének tucatnyi változata van, mi a szalmával történő dekorálásnak a lehetőségeit mutatjuk be: rátétes, intarziás, kapcolt, fonatolt, Krisztus-fejes tojások mellett láthatunk különböző állatos tojástartókat, üdvözlőlapokat, kakasos dobozkát és egy tojást kínáló lánykát (Tóth Andrásné, Szolnok) is.

Péter árulására emlékeztet Veronica Main (Anglia) Kakas c. képe, mely festett szalmából rátét technikával készült.

 

Karácsony

 A karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó, szalmából készült tárgyak az egész világon, ahol ünneplik a karácsonyt, megtalálhatók. A betlehemi születés jelenet számos változatát készítik Mexikóban, sokszor több tucatnyi szereplővel: állatokkal, pásztorokkal, királyokkal. Az ember nagyságú betlehemek se ritkák. A szalmát sokszor pálmával egészítik ki.

Bár I. Péter orosz cár óta Ukrajnában is állítanak karácsonyfát, eredetileg kalászos búzacsomókból készítették a fát, mely a termékenységet, bőséget, békét, harmóniát jelképezte, valamint a generációk közti összetartást és kapcsolatot. A neve didukh, melynek jelentése az ószlávban ősi lélek, ma inkább „a legidősebbnek fordítják, de sokszor királynak, nagyapának, énekesnek is nevezik. A didukh tulajdonképpen egy életfa, mely biztos lábakon áll és összeköti az alvilágot, a földi világot és a mennyet. Szintenként 7 búzacsomóból készítik, mely mágikus szám jelképezi a hét napjait, hét generációt, a szivárvány hét színét. Kalászos gabonából készül és száraz virággal, színes szalagokkal, fonott szalmavirággal, csillagokkal díszítik és az ünnepi asztalon a fő helyen, vagy a ház un. szent sarkában áll. A didukh nemcsak a generációkat kapcsolja össze békében-szeretetben, hanem a ház lakóit is megvédi a bajtól, betegségtől. Az ortodox karácsonyt megelőzően már decemberben a családfő beviszi a házba áldást kérő imákat mondva. Vízkereszt után a kalászból kimorzsolják a magokat és a vetőmaghoz adják, a szalmát pedig elégetik, hogy a látogató halott lelkek visszatérhessenek a mennyországba. Lvov és Kiev terein hatalmas Didukokat látni, mint a várost őrző-védő talizmánt. Marija Kravchuk kiváló ukrán szalmafonó művész a Szalma-Kincs-Tár 2021-es pályázatára készítette a tárlóban látható didukhot.

Az internet megjelenése előtt a karácsonyhoz szervesen hozzátartozott a karácsonyi jókívánságok küldése képeslapokon. Néhány különlegesen szép lapot mutatunk be, melyek fonatokból és lapított szalmából intarzia és rátét technikával készültek.